
ERMINDO ARMINO
Niet alle macht weggeven, Roda
Mocht Aleksei Korotaev definitief vrijspraak krijgen, dan wil hij alsnog in Roda JC investeren. Maar de Kerkraadse club moet ervoor waken te veel macht aan de Zwitserse Rus te geven.
DOOR ROEL WICHE
KERKRADE
Vrijwel wekelijks is er een hotline tussen Dubai, de stad van de oliemiljoenen, en Kerkrade, de oude mijnstreek. Aleksei Korotaev praat graag via Skype met de top van Roda JC of met het Platform, een bundeling van sponsors, fans en oud-spelers. Soms doet hij dat in een geel-zwart shirt, een soort statement om te onderstrepen dat er wat hem betreft niets veranderd is aan zijn oorspronkelijke plan: miljoenen investeren in Roda JC, een traditieclub in Nederland die de laatste jaren diep gezonken is. Omgekeerd zijn de avances ook nog altijd serieus. Niet voor niets plaatste Roda vorige week direct het nieuws op de clubsite dat Korotaev de rechtszaak tegen Helin International had gewonnen. En fans hangen bij elke thuiswedstrijd een groot spandoek op met de tekst #Free Korotaev, United We Stand, alsof we hier te maken hebben met een gewetensgevangene.
Onverstandig
De verleiding is groot voor de Roda-familie om de Zwitsers-Russische zakenman onmiddellijk weer in de armen te sluiten, mocht de rechter komende maandag in Dubai besluiten dat hij ook volledige vrijspraak krijgt. Korotaev mag dan immers weer het land verlaten en kan dan ook weer zijn geld laten rollen. En met die miljoenen kan Roda de begroting naar een niveau tillen dat een degradatiekandidaat ontstijgt. Toch zou het riskant en onverstandig zijn als eigenaar Frits Schrouff de meerderheid van de aandelen (80 procent) straks in etappes aan Korotaev verkoopt, zoals oorspronkelijk de opzet was.
Verdeel aandelen over regionale zakenlui, een buitenlandse investeerder en fans: zo voorkom je dat alle sleutels in bezit komen van één partij en is er een brede coalitie die over de te varen koers kan meedenken.
Ten eerste zou dan het grootste deel van de macht, en dus de beslissingsbevoegdheid, in handen komen van een man die nog altijd door veel prangende vragen wordt omringd. Wie kan garanderen dat Korotaev na het langslepende conflict met Helin International gevrijwaard blijft van nieuwe beschuldigingen? Wie heeft volledig zicht op de geldstromen en de entourage van de Rus? Gaat de KNVB - die met een scherp oog naar buitenlandse eigenaren kijkt - alsnog het forensisch onderzoek naar zijn financiële handel en wandel voortzetten? En dan is er nog de vraag die al ruim een jaar blijft hangen: waarom wil een Russische miljonair die al tien jaar in het Midden-Oosten woont, toch zo graag een club kopen waarvan hij tot vorig jaar nooit gehoord had?
Mediacircus
Daarnaast is er het risico dat de plannen en ambities van Korotaev - in een overmoedige bui sprak hij bij zijn presentatie over de Champions League - de nieuwe koers van gezond realisme zullen doorkruisen. Korotaev stortte direct na zijn eerste bezoek aan Kerkrade twee miljoen euro om zo snel mogelijk spelers te halen, en nam in zijn kielzog vedette Nicolas Anelka mee. Het Parkstad Limburg Stadion leek op een mediacircus en de spelersgroep raakte uit balans door de vele aankopen. Het is onwaarschijnlijk dat technisch directeur Harm van Veldhoven, die de club juist met een weloverwogen langetermijnvisie wil opbouwen, op zo’n scenario zit te wachten. Ook Huub Stevens, opgestapt als adviseur, ergerde zich achter de schermen aan het feit dat Roda de deur voor Korotaev nadrukkelijk bleef openhouden.
Als Roda écht een betrouwbare en toekomstbestendige fundering onder de club wil leggen, moet men zoeken naar een eigendomsverhouding die veel breder is. Probeer een groep regionale zakenlieden met geel-zwart bloed warm te maken voor een investering en laat hen 50 procent van de aandelen overnemen. Verkoop 40 procent aan een buitenlandse partij - dat kan Korotaev zijn, maar ook een andere geïnteresseerde - die kan meeregeren en meebeslissen, maar geen absolute zeggenschap heeft. (Overigens ziet Roda niets in de avances van de Iraanse miljonair Salar Azimi.) De rest van de aandelen (10 procent) zou dan onder de supporters moeten worden verdeeld. Die krijgen zo een stem in de clubleiding. Zo voorkom je dat alle sleutels in bezit komen van één partij en is er een brede coalitie die over de te varen koers kan meedenken.
Onbekend is deze strategie niet voor de huidige Roda-top. Directeur Wim Collard filosofeerde al eens over een dergelijke structuur. En volgens ingewijden is deze opzet ook nu zeker een optie. Of Korotaev zich ook in zo’n rol zou kunnen vinden? Die vraag kan hij straks alleen maar zelf beantwoorden. Roda mag best de rode loper voor hem uitrollen, maar dan wel op de voorwaarden die de club de meeste garanties bieden op stabiliteit. Wil de Russische investeerder dat niet, dan moet Roda het lef hebben om afscheid van hem te nemen.
wo 04 april 2018 om 06:46 - 04 april 2018 om 06:46 # 12231