Jeugdspeler van de Week: Clint Ghijsen
vr 06 maart 2020 om 16:12

Jeugdspeler van de Week: Clint Ghijsen
vr 06 maart 2020 om 16:12

Al tien jaar huppelt Clint Ghijsen (19) rond bij Roda JC Kerkrade. In die jaren heeft de rechtervleugelverdediger uit Hulsberg wel al het nodige meegemaakt.

Ghijsen begon bij SV Hulsberg – in zijn geboortedorp - met voetbal. Al snel werd hij opgepikt door de jeugdacademie van Roda JC, waar hij nu een decennia deel van uitmaakt. Via het Charlemagne College Eijkhagen in Landgraaf studeert hij nu bij het CIOS in Sittard voor ortho-bewegingsagogie en fitness-instructeur.

De voetballer Ghijsen heeft een vroege voorzet in huis, heeft loopvermogen en gaat een goed duel niet uit de weg. Dat laatste heeft hij vooral te danken aan het feit dat hij, naast voetballer, ook een fitnessgoeroe is. Op moment van schrijven heeft hij een baantje bij zijn sportschool, waar hij andere mensen helpt met het opzetten van training- en voedingsschema´s. “Ik heb al diverse mensen geholpen, maar een iemand kan ik mij nog goed herinneren. Iemand die al twee jaar niet meer gesport had, heb ik kunnen motiveren om zijn schema bij te houden en hem fit te maken. Hij had zijn doelstellingen gehaald, al kon hij nog beter," knipoogt Ghijsen.

Die laatste zin slaat ook terug op zijn prestaties bij Roda JC. Hij heeft de diverse jeugdteams doorlopen tot – op heden – Jong Roda JC. “Maar ook dat kan beter, ik wil graag het eerste halen. Dat is echt een droom, want Roda JC is mijn thuis." Voor die stap is het nodige talent en inzettingsvermogen nodig, en dat weet de tiener maar al te goed. “Met talent kom je ver, maar met de juiste inzet komt het talent er pas echt uit."

“En om kunnen gaan met tegenslagen." Ook dat is een heel belangrijk punt in het kunnen slagen als voetballer. Een tijd geleden ging vier keer op rij zijn schouder uit de kom. Een operatie moest er zelfs aan te pas komen. “Daarna ben ik de fitness ingegaan, puur om die schouder weer sterk te krijgen. Ik ben het type speler die graag de duels induikt en dat lukt niet met een zwakke schouder," lacht Ghijsen. In die revalidatieperiode zag de Limburger in hoe fijn het voetbal én Roda JC is. “Maar dat is nog niet het heftigste verhaal…"

In de voorbereiding op dit seizoen kwam er een nog zwaardere tegenslag op het pad van Ghijsen. Hij werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis en lag twaalf uur in kritieke toestand met een schedelbasisfractuur. “En om het misschien nog erger te maken, werd mij tijdens de revalidatie verteld dat ik misschien nooit meer zou kunnen (mogen) voetballen." Voor Ghijsen stortte op dat moment zijn droom even in deugen, maar hij gaf niet op. “Ik wilde een second opinion, want ik geloofde die neuroloog niet. Ik voelde zelf van alles, behalve stoppen met voetbal. Gelukkig heb ik die second opinion ook gedaan." Want na diverse testen bij de dokter van de KNVB, bleek dat nooit meer voetballen erg voorbarig was. Hij gaf hem wel groen licht, al mocht hij het spelen van wedstrijden wel pas hervatten in januari 2020.

Voor Ghijsen was het een opsteker dat hij wel al mocht trainen, en dat deed hij aardig. Niet lang na zijn ziekenhuisopname werd hij zelfs door Jean-Paul de Jong uitgenodigd om mee te trainen bij het eerste. “JP was gecharmeerd van mij, en tot de laatste dag vroeg hij – op het moment wanneer we elkaar tegen kwamen – hoe het met mij ging. Dat was fijn."

Tot een debuut in Roda JC-1 heeft het nog niet mogen komen voor de rechtsback, al hoopte hij daar nog niet zo lang geleden wel op. Tijdens het uitduel met De Graafschap was eerste keus Pepijn Schlösser geschorst en moest Timothy Durwael die plek opvullen. “Ik hoopte dan ook op een plekje in de selectie, maar dat was nog te vroeg. Ik wil misschien iets te veel, zeker gezien het feit dat ik pas een kleine drie maanden weer volledig meedraai."

Nu droomt Ghijsen weer over de toekomst: spelen bij een mooie club in het buitenland. “Duitsland of Engeland lijken mij leuk. Of het blaugrana van FC Barcelona, dat is voor mij de grootste droom." Samen met Roda JC de Eredivisie in, lijkt hem ook wel wat. “Maar, ik ben allang blij dat ik nu weer kan voetballen."

Bron: Rodajckerkrade.nl

Meer binnen de "Jeugdspeler van de week" serie

za 11 april 2020 om 16:03
Jeugdspeler van de Week: Mikel Nuhaj

zo 05 april 2020 om 16:03
Jeugdspeler van de Week: Bryan van Hove

vr 20 maart 2020 om 17:22
Jeugdspeler van de Week: Sami Ouaissa

do 20 februari 2020 om 00:21
Jeugdspeler van de week: Safouane Ahidar

vr 14 februari 2020 om 14:22
Jeugdspeler van de week: Fadek Gobitaka

vr 07 februari 2020 om 15:23
Jeugdspeler van de week: Jimmy Vijgen