Rugnummer 1 - Vertrouwen terugbetalen
za 19 december 2020 om 00:00

Rugnummer 1 - Vertrouwen terugbetalen
za 19 december 2020 om 00:00

Drie jaar was hij reservekeeper bij FC Groningen. Dé reden dat Jan Hoekstra minuten wilde maken en ervaring opdoen. De twee meter lange doelman is blij met zijn komst naar Roda JC, maar ging de afgelopen drie maanden wel door een dalletje.

Inmiddels sta je de laatste drie wedstrijden weer tussen de palen. Toch had je je komst naar Roda JC heel anders voorgesteld.
“Zeker weten. Tot de eerste wedstrijd van dit seizoen ben ik nooit geblesseerd geweest. Na een kwartier ging het tegen Jong Ajax meteen mis. Ik kwam uit, dook naar voren en kopte de bal buiten het strafschopgebied weg. In mijn carrière ben ik honderden keren zo gevallen en nu schoot mijn rechterschouder uit de kom. Echt een klote blessure voor een keeper. Gelukkig viel de schade nog enigszins mee en hoefde ik niet geopereerd te worden. Dat neemt niet weg dat ik bijna drie maanden uit de roulatie ben geweest. Al die tijd was ik continu met mijn schouder bezig. Stapje voor stapje ging ik vooruit. Totdat ik weer op het veld stond en aan partijspel kon meedoen."

Wat was in die periode zwaarder: het fysieke of mentale aspect?
“Het laatste. Al die tijd was ik gefocust op mijn schouder. Elke keer als ik weer een pijnscheut voelde, schrok ik. Fysiek ging het best goed en was ik vrij snel op niveau. Toen ik vervolgens het veld weer opging, twijfelde ik in eerste instantie en durfde ik niet vol te gaan. Dat ging echt stapje voor stapje en met ups en downs. In het begin was ik een beetje angstig en er constant mee bezig wat wel en niet kon. Ik moest weer vrij worden in mijn hoofd. Als het dan goed gaat, geeft dat een boost en een positief gevoel."

Uiteindelijk maakte je tegen Excelsior je comeback. Een verademing?
“In eerste instantie leek het erop dat ik tegen MVV zou spelen. Totdat ik twee dagen daarvoor op de training een flinke tik tegen mijn schouder kreeg. Vervolgens lag ik er weer anderhalve week uit. Gelukkig was mijn schouder ondanks die klap niet opnieuw uit de kom geschoten. Dat gaf me een goed gevoel. Toen ik weer fit was, mocht ik meteen tegen Excelsior aan de bak. Sinds mijn komst heb ik het vertrouwen in mij van iedereen gevoeld. Hoewel ik de keuze had, heb ik hier gerevalideerd en niet bij FC Groningen. Ik heb een heel goede band met de medische staf en, ook heel belangrijk, ik bleef betrokken bij het team. Al met al ben ik heel blij en dankbaar dat de leiding al die tijd het vertrouwen in mij is blijven uitspreken. Dat wil ik met goede prestaties terugbetalen."

Zodat je je eindelijk in de kijker kunt spelen.
“Sergio Padt heeft de laatste zes seizoenen in het doel van FC Groningen geen minuut gemist. Ik ben 22 jaar, daarom wil ik wedstrijden spelen en ervaring opdoen. Én een stap omhoog maken. Die heb ik met mijn komst naar Roda JC gezet aangezien ik de afgelopen seizoenen actief was in het tweede van FC Groningen. Ik heb veel vertrouwen in mezelf, maar het belangrijkste is dat ik weer fit ben en onderdeel uitmaak van het elftal. De laatste drie jaar heb ik bij FC Groningen heel veel aan krachttraining gedaan. Ik was altijd lang en dun, moest sterker worden. Ik heb daar veel werk in gestoken door elke dag na de trainingen de gym in te gaan en krachtoefeningen te doen. Nu wil ik eraan meehelpen om met deze hartstikke mooie club de play-offs te bereiken. Morgen kunnen wij bij winst op Go Ahead Eagles, een directe concurrent, opnieuw een plekje op de ranglijst stijgen. Zodat we met een goed gevoel de winterstop ingaan."

RUGNUMMER 1
Naam: Jan Hoekstra
Geboren: 4 augustus 1998 te Eexterveen
Clubs: FC Groningen en Roda JC Kerkrade
Positie: Doelman
Contract: Tot medio 2021

Tekst: Bert Jan Boer

Bron: rodajckerkrade.nl