[quote]
zuid12 - 14 april 2020 om 17:27
"thebeast4000
Bron: RTL NIEUWS( of is dit ook fake?)
Dat het geregeld knettert tussen president Trump en de Amerikaanse pers is niks nieuws. Maar de felheid waarmee Trump vannacht tekeer ging verbaast vriend en vijand. Correspondent Erik Mouthaan legt uit: "Zijn achterban mag niet het beeld krijgen dat hij treuzelde."
Het aantal Amerikanen dat bezweek aan het coronavirus schoot de afgelopen week snel omhoog. Inmiddels zijn bijna 24.000 inwoners overleden. De Amerikaanse pers wilde daarom vooral één vraag beantwoord zien: heeft u op tijd genoeg gedaan om de bevolking te beschermen?
"Jij en je hele zender zijn nep", sneert Trump naar de verslaggeefster die hem de vraag stelt. Trump zegt nog met een lijst te komen waarop alle genomen maatregelen staan.
Doemscenario
"Net als in andere landen willen Amerikanen nu weten waarom hun regering laat optrad", legt Erik Mouthaan uit. "En kranten onthullen dat Trumps adviseurs hem smeekten om de dreiging serieus te nemen, maar dat hij het gevaar bagatelliseerde."
"Hij riep dat het voorbij zou zijn in april, dat het virus 'magisch zou verdwijnen' op het moment dat in het Witte Huis memo's circuleerden met doemscenario's. De president was bang dat een negatieve toon de beurs zou beïnvloeden."
Voorgelogen
Niet hij maar de media zouden vanaf het begin het virus onderschat hebben. "Om dat te bewijzen liet Trump tijdens de briefing een door zijn medewerkers gemonteerd filmpje zien. Met daarin de boodschap dat hij alle nodige maatregelen heeft genomen. En de pers het volk voorloog over de risico's."
De video is volgens Erik Mouthaan een reactie op de kritische reconstructie die de New York Times vorige week publiceerde. "Daarin bleek dat Trump te lang wachtte met maatregelen. Zijn adviseurs stelden eind februari al voor om social distancing te verplichten. Maar Trump nam dat besluit pas een paar weken later."
Volgens critici kon het virus daardoor onnodig snel om zich heen grijpen. De confrontatie van vannacht leek daarom vooral een poging van de president om die kritiek te pareren.
Leugenaars
Maar kon hij met een virus waar nog erg veel onbekend over is wel meer doen? "Trump is niet in staat om fouten toe te geven. En met het oog op de verkiezingen in november wil hij de geschiedenis herschrijven. Daarom is hij zo fel."
"Zijn achterban mag niet het beeld krijgen dat hij treuzelde. En als journalisten of democraten op feiten wijzen, worden ze gebrandmerkt als leugenaars."
Ontslaan
Een ander opvallend moment was de discussie over een tweet die hij eerder op de dag deelde. In die tweet uitte een Trump-fan kritiek op de belangrijkste coronadeskundige van de VS, Anthony Fauci.
Trump deelde de tweet om aan te geven dat hij zelf op tijd handelde door geen mensen uit China meer toe te laten. "Maar onderaan de tweet staat een oproep om Fauci te ontslaan. Iets waar veel Amerikanen bang voor zijn. Want zijn deskundigheid lijkt cruciaal voor het beleid in deze crisis.
Wanneer Trump gevraagd wordt waarom hij het bericht deelde reageert hij zo.
De president doet de oproep tot het ontslaan van Fauci af als een simpele mening van iemand anders. Hij ziet zelf geen reden tot ontslag. "Ik vind hem geweldig."
Toch zijn volgens Mouthaan mensen bang dat Fauci het veld zal moeten ruimen. "Trump eist totale toewijding van zijn team. Wie kritiek heeft, vliegt eruit."
"Het is niet voor niets dat vicepresident Pence elk antwoord begint met de observatie dat de president 'krachtig optreedt'. Fauci lijkt vooralsnog echter veilig, want als Trump hem ontslaat is het land te klein."
© Aangeboden door RTL Nieuws
Een opmerking over de macht die president Trump zou hebben leverde nog de meeste verbazing op. Zo zou hij naar eigen zeggen 'volledige bevoegdheid' hebben. En beslissen niet de gouverneurs maar hij wat er in staten als New York en Californië gebeurt.
"Maar dat klopt grondwettelijk gezien gewoon niet", legt Erik Mouthaan uit. "Staten mogen bijvoorbeeld zelf beslissen of ze wel of geen lockdown invoeren. Deze crisis zie je ook dat juist gouverneurs het voortouw nemen terwijl de president het laat afweten."
Koning
"De VS is een verzameling staten die beperkte bevoegdheden overdragen aan Washington, maar het meeste zelf doen. De opmerking van Trump komt over alsof de EU-baas aan Nederland gaat opleggen hoe wij met social distancing omgaan. Het valt verkeerd"
Onder andere de gouverneur van New York reageerde snel op Trumps uitspraak dat hij als alleenheerser alles zou mogen bepalen. "We hebben in Amerika een president, geen koning."
Vertrouwen
Het vertrouwen in Trumps crisis-aanpak lijkt volgens de laatste peilingen wat af te nemen. "Een krappe meerderheid van de Amerikanen vindt dat Trump de coronacrisis verkeerd aanpakt. En met name democraten en zwevende kiezers hebben geen goed woord over voor zijn optreden."
"Dat baart de herverkiezingscampagne van Trump zorgen. De president dacht herkozen te kunnen worden omdat het goed gaat met de economie. Maar nu 17 miljoen Amerikanen hun baan zijn kwijtgeraakt, is dat argument vervallen. En als ook nog het beeld vat krijgt dat hij incompetent is, kan hem dat de kop kosten. Daarom is nu zo fel."
Trump was dus wel te traag!"[/quote]
Goed artikel
Z12
Nergens ter wereld wordt momenteel ruzie gemaakt over het corona virus.
Iedereen beseft dat dit geen Rechts/Links spelletje is , maar dat we ons allemaal hebben laten verrassen door het virus.
er nu samen uitkomen dat is overal de boodschap! verwijten maken heeft geen zin.
Helaas kent de wereld 1 uitzondering :Donald trump.